Ädelcrêpes

Nygräddade pannkakor är en njutning att äta precis som de är med sylt eller bär. Men de är också en god grund för crêpes av olika slag. Då lägger vi en läcker fyllning på pannkakan och rullar ihop den. Vips så har du en festlig lunch eller kvällsrätt.

Du behöver

  • 2.5 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 3 st ägg
  • 40 g smält smör eller margarin

Fyllning:

3 st paprikor strimlade
1 msk olja
1 tsk oregano
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 dl gröna pimientooliver
250 g kesella
140 g ädelost
ost till gratineringen

Ugn: 250°

Gör så här

1
Blanda mjölet med lika mängd (2 1/2 dl) mjölk. Vispa till en slät smet. Vispa ner resten av ingredienserna och vispa tills smeten är jämn.

2
Stek paprikorna mjuka i olja utan att de tar färg. Smaksätt med oregano, salt och peppar.

3
Blanda ner oliver, kesella och mosad ädelost.

4
Grädda pannkakor, ta ca 3/4 dl smet i varje lagg. När ytan har stelnat är det dags att vända pannkakan. Grädda pannkakorna ljusbruna. Fördela fyllningen på pannkakorna och rulla dem.

5
Lägg rullarna på ett ugnssäkert fat, strö över ost och gratinera 10-15 minuter mitt i ugnen.


Kommentar:
Om du rör ner 2-3 msk (30-50 g) smält smör eller margarin i pannkakssmeten, behövs inget extra fett vid gräddningen. Det går bra att blanda hackad spenat eller rivna morötter i smeten till pannkakorna, då blir färgen fin och smaken spännande.
Texmexfyllning: Fräs 400 g nötfärs, 1 hackad lök, 1 strimlad röd paprika och 2 dl majskorn i 2 msk olja under omrörning. Tillsätt 2 dl chilisås, 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar. Värm upp röran och fyll pannkakorna.
Räkfyllning: Fräs upp 200 g wokgönsaker i 1 msk matfett. Häll på 1/2 dl vatten och 1/2 dl sweet hot chili sås. Koka några minuter. Blanda ner 100 g skalade räkor, 2 krm finhackad vitlök, 1-2 grovhackade avokador, 1 dl gräddfil och 1 dl kokt ris. Fyll pannkakorna.
Grön fyllning: Finhacka 1 tomat, 1 lök och 3 cm färsk gurka. Blanda ner 1 krm socker, 1 krm svartpeppar, 2-3 ringar av 1 chilifrukt, 2 krm vitlökspulver och 2 krm salt. Fyll pannkakorna. Tycker du inte om eller inte tål rå lök kan du först låta den “smälta” i lite matfett i stekpannan när du gör den gröna fyllningen.

Scroll to Top