Adventskrans I

Av karlsbaderdeg bakar vi en härlig fylld krans att bjuda till det första adventskaffet. Vill du baka i förväg, går kransen bra att frysa in.

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 2 dl grädde
  • 100 g smör eller margarin
  • 1 krm salt
  • 3 msk socker
  • 2 st äggulor eller 1 helt ägg
  • vetemjöl ca 8 dl

Fyllning:

200 g mandelmassa riven
50 g smör eller margarin
2 tsk kanel

Pensling:

ägg

Ugn: 225°

Det här behövs för 1 krans:

Gör så här

1
Smält fettet, häll i grädden och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet. Tillsätt salt, socker, äggulor (ägg) och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl och låt den jäsa ca 20 minuter.

2
Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda den och kavla ut den till ca 30×50 cm.

3
Bred på en blandning av matfett, mandelmassa och kanel. Rulla ihop från långsidan.

4
Lyft över rullen till en bakpappersklädd plåt och forma till en krans med skarven nedåt. Klipp jack och vik dem åt sidan. Låt kransen jäsa ca 40 minuter. Pensla med ägg och grädda nederst i ugnen i ca 20 minuter.


Kommentar:
Lägg ett folieark på kransen mot slutet av gräddningen, om kransen verkar bli för mörk.

Scroll to Top