Annorlunda paté med räkor och lax

En jättegod paté som passar lika bra på buffébordet som till entrérätt.

Du behöver

  • 400 g lax rökt, i tunna skivor
  • 8 st gelatinblad
  • 800 g räkor med skal
  • 1 st schalottenlök
  • 2 msk margarin
  • 2.5 dl kaffegrädde
  • 1 st fiskbuljongtärning
  • 2 st äggulor
  • 1 st dill stor bunt
  • 2 dl vispgrädde

Tillbehör:

skalade räkor eller andra skaldjur

Det här behövs:

Gör så här

1
Klä en oljad rund hålform med laxskivorna.

2
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 8-10 minuter.

3
Skala räkorna och grovhacka dem. Skala löken och finhacka den. Hacka dillen.

4
Fräs margarin och mjöl i en kastrull. Späd med kaffegrädden. Tillsätt smulad buljongtärning och låt det sjuda några minuter till en tjock och jämn smet. Ta kastrullen från värmen.

5
Krama vätskan ur gelatinbladen och rör ner dem i smeten. Rör tills gelatinet har löst sig. Tillsätt äggulorna och låt allt bli kallt.

6
Vispa vispgrädden under tiden.

7
Rör ner räkor, lök och dill i den kalla smeten. Tillsätt den vispade grädden. Smaka eventuellt av med lite salt och peppar.

8
Lägg blandningen i den laxklädda formen. Jämna till ytan och täck den med laxskivor. Ställ formen kallt några timmar.

9
Stjälp upp formen på uppläggningsfat. Fyll eventuellt hålet med räkor eller andra skaldjur. Bjud gott bröd och sallad till.

Scroll to Top