Blomkålskrans med svampsås

Blomkålen är ganska billig året runt och den blir en riktigt festlig grönrätt att fira in det nya året med. Med potatis eller ris till blir rätten mera mättande.

Du behöver

  • blomkål ca 700 g
  • vatten lättsaltat
  • 4 st ägg
  • 2.5 dl mjölk kokt
  • 2 krm salt
  • 1 krm muskot riven
  • persiljeblad gärna slätbladig

Ugn: 175°

Svampsås:

200 g svamp skivad förvälld
2.5 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 dl matlagningsgrädde
0.5 tsk salt

Garnering:

persilja
tomatklyfta

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Dela blomkålen i små buketter. Förväll dem i lättsaltat vatten. Låt dem rinna av väl.

2
Smörj en kransform, som rymmer ca 1 1/2 l, mycket väl. Varva blomkål och persilja i den.

3
Vispa samman ägg, mjölk, salt och muskot. Häll äggstanningen i formen.

4
Grädda kransen i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter eller tills kransen har stelnat. Låt den stå några minuter innan den stjälps upp. Garnera och servera med svampsås, gärna hälld i ringen.

Scroll to Top