Du behöver
- 0.5 kg nötkött innanlår eller fransyska
- 1 st porter eller mörkt öl
- 1/2-1 dl svartvinbärssaft outspädd
- 1 dl soja
- 1 st lök stor gul
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 tsk timjan
- 6 st enbär
- 6 st svartpepparkorn
- 2.5 st köttbuljongtärningar
Sås:
8 dl sky
5 msk vetemjöl
2 dl grädde
Det här behövs för 6-8 port:
Gör så här
1
Häll porter, saft och soja i en gryta. Klyfta den skalade löken och lägg den med vitlök, kryddor och buljongtärning i grytan. Koka upp.
2
Sätt en köttermometer i den tjockaste delen av köttet.
3
Lägg ner köttet i porterblandningen. Sjud under lock tills termometern visar 75°, ca 1-1 1/2 timme. Vänd steken under tiden.
4
Sila skyn i en kastrull. Koka upp och red av med mjölet utrört i grädden. Sjud såsen ca 5 minuter.
5
Skär upp steken när den har “vilat” ca 20 minuter och servera den med kokt potatis, ättiksgurka och grönsaker.
Be gärna i butiken att få steken “nätad” så blir det fina skivor.
Av eventuella stekrester, kan du laga pyttipanna, risotto, paj m m. Rester går också bra att frysa.