Porterstek

Som namnet anger, är porter en viktig ingrediens i den här lite gammaldags söndagssteken. Tillsammans med allehanda kryddor smakar steken verkligen mycket och gott och såsen blir utan större ansträngning drömgod.

Du behöver

  • 0.5 kg nötkött innanlår eller fransyska
  • 1 st porter eller mörkt öl
  • 1/2-1 dl svartvinbärssaft outspädd
  • 1 dl soja
  • 1 st lök stor gul
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 tsk timjan
  • 6 st enbär
  • 6 st svartpepparkorn
  • 2.5 st köttbuljongtärningar

Sås:

8 dl sky
5 msk vetemjöl
2 dl grädde

Det här behövs för 6-8 port:

Gör så här

1
Häll porter, saft och soja i en gryta. Klyfta den skalade löken och lägg den med vitlök, kryddor och buljongtärning i grytan. Koka upp.

2
Sätt en köttermometer i den tjockaste delen av köttet.

3
Lägg ner köttet i porterblandningen. Sjud under lock tills termometern visar 75°, ca 1-1 1/2 timme. Vänd steken under tiden.

4
Sila skyn i en kastrull. Koka upp och red av med mjölet utrört i grädden. Sjud såsen ca 5 minuter.

5
Skär upp steken när den har “vilat” ca 20 minuter och servera den med kokt potatis, ättiksgurka och grönsaker.


Kommentar:
Be gärna i butiken att få steken “nätad” så blir det fina skivor.
Av eventuella stekrester, kan du laga pyttipanna, risotto, paj m m. Rester går också bra att frysa.

Scroll to Top