Mandelgratinerade päron med kallrörd vaniljsås

När jag skall ha fest och bjuda på något riktigt gott efter maten då blir det den här desserten. Den blir alltid lika uppskattad av gästerna.

Du behöver

Det här behövs för ca 4-6 port:

1 st päron stor burk
100 g smör eller margarin
1 dl socker
3 st ägg
1 st sötmandel hg
4 st bittermandel
2 msk vetemjöl

Ugn: 200°

Vaniljsås:

2 st ägg
2.5 msk socker
1.5 tsk vanilla eller 1/2 msk vaniljsocker
2 dl vispgrädde

Garnering:

florsocker

Gör så här

1

Låt päronen rinna av och lägg dem med den kupiga sidan upp i en ugnssäker form. Skålla, skala och mal mandeln.

2

Rör matfett och socker pösigt. Tillsätt äggen ett i taget och rör kraftigt. Blanda mandel och vetemjöl. Rör ner det i äggsmeten.

3

Bred mandelsmeten över päronen och gratinera mitt i ugnen ca 35 minuter.

4

Vispa ägg, socker och vanilla pösigt. Vispa grädden till hårt skum och blanda ner i såsen.


Kommentar:
Du kan också använda färska päron om de inte är hårda eller också förväll dem i sockerlag. Andra frukter som kan gratineras är äpplen, persikor, aprikoser m fl.

Scroll to Top