Du behöver
- 4.5 st rödbetor
- 2 st lökar
- 1 st morot
- 1 st vitkål (ca 200 g )
- 2 msk flytande margarin
- 1 l grönsaksbuljong
- 1 st lagerblad
- salt vitpeppar
- 1 msk vinäger
- 2 msk hackad persilja
- 1 dl gräddfil
Till 4 port behövs:
Gör så här
1
Skala och riv rödbetor, lök och morot (spara ca 1 dl rödbetsriv som ska läggas i mot slutet för att ge soppan en intensiv djupröd färg). Skär vitkålen i fina strimlor.
2
Fräs allt i margarinet och fyll på med buljong, lagerblad, salt och vitpeppar. Låt puttra ca 15-20 minuter.
3
Lägg nu i de sista rivna rödbetorna och droppa ner vinägern. Strö över persilja. Servera med rågbröd och gräddfil.
4
Var rädd om skalet:
5
Visste du att rödbetan får sin röda färg från färgämnet betacyanin.
6
Tänk på att vara försiktig med skalet när du ska rödbetor, skadas skalet det minsta så sipprar den röda saften ut i kokvattnet. Skär inte av spetsen alls och när du äter färska rödbetor med blast så lämna gärna kvar någon centimeter av blasten när du kokar.