Rysk rödbetssoppa

Borsjtj, rödbetssoppa, är egentligen en specialitet för både Polen och Ryssland. Soppreceptet finns i många varianter. Den här tycker jag är god.

Du behöver

  • 4.5 st rödbetor
  • 2 st lökar
  • 1 st morot
  • 1 st vitkål (ca 200 g )
  • 2 msk flytande margarin
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 1 st lagerblad
  • salt vitpeppar
  • 1 msk vinäger
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 dl gräddfil

Till 4 port behövs:

Gör så här

1
Skala och riv rödbetor, lök och morot (spara ca 1 dl rödbetsriv som ska läggas i mot slutet för att ge soppan en intensiv djupröd färg). Skär vitkålen i fina strimlor.

2
Fräs allt i margarinet och fyll på med buljong, lagerblad, salt och vitpeppar. Låt puttra ca 15-20 minuter.

3
Lägg nu i de sista rivna rödbetorna och droppa ner vinägern. Strö över persilja. Servera med rågbröd och gräddfil.

4
Var rädd om skalet:

5
Visste du att rödbetan får sin röda färg från färgämnet betacyanin.

6
Tänk på att vara försiktig med skalet när du ska rödbetor, skadas skalet det minsta så sipprar den röda saften ut i kokvattnet. Skär inte av spetsen alls och när du äter färska rödbetor med blast så lämna gärna kvar någon centimeter av blasten när du kokar.

Scroll to Top