Kyckling Oriental (från Anna i Linköping)

Kyckling i alla former är min absoluta favoriträtt. Kyckling passar till alla tillfällen. Denna kycklingrätt skapade jag i samband med en familjemiddag. En rätt som blev omtyckt och som numer är en självklar favorit här hemma.

Du behöver

  • 2 st kyckling hela
  • 3 st gula lökar
  • 2 st lagerblad
  • 1.5 tsk timjan
  • 1.5 tsk rosmarin
  • 1.5 tsk salvia
  • 1.5 msk salt
  • 10 st vitpepparkorn
  • 2 msk curry
  • 1.5 krm chilipeppar
  • 1 dl soja
  • 0.5 dl citronsaft
  • 0.5 dl konjak (kan uteslutas)
  • 3 st hönsbuljongtärningar
  • vatten så att det täcker kycklingen

Sås:

curry efter smak
1 msk smör
1 st kokosmjölk
2.5 dl buljong från kokspadet
vetemjöl ca 2 msk

Grönsaksragu:

smör lite
1 st wokgrönsaker
1 st bambuskott burk
1 st burk vattenkastanjer
1 st paprika strimlad röd
2 msk honung tropical
jasminris (se koktid på förpackning)

Gör så här

1
Koka upp vattnet med hönsbuljongtärningarna, kryddorna, soya, citronsaft och konjak. Låt koka i 10 minuter. Lägg ned kycklingen i det kokande vattnet och låt småputtra i ca 50 minuter tills kycklingköttet är genomkokt och släpper från benen.

2
Fräs curryn i lite smör. Tillsätt knappt 2 msk vetemjöl, cocosmjölken samt buljongen lite i taget. Rör om så att allt gifter sig. Låt småputtra i några minuter.

3
Fräs wookgrönsaker, bambuskott, vattenkastanjer och strimlad röd paprika i lite olja. Smaksätt med lite salt och curry, rör om. Ha så till sist i tropical honung.

4
Koka jasminriset (koktid: se förpackning)

5
Bena ur kycklingarna och skär dem i mindre bitar. Lägg ner dem i currysåsen. Tillsätt grönsaksragun, rör om och låt allt bli varmt.

6
Serveras med jasminris.

Scroll to Top