Söt och syrlig dessertpaj

En riktig "höjdare" är den här amerikanska citronpajen med sin syrliga fyllning toppad med söt maräng!

Du behöver

  • 100 g smör eller margarin
  • 1 dl socker
  • 1 dl havregryn
  • 1 3/4 dl vetemjöl

Fyllning:

2 dl socker
150 g smör eller margarin
saft rivet skal och pressad av 2 citroner
2 st ägg
2 st äggulor

Maräng:

3 st äggvitor
1 3/4 dl socker

Ugn: 200-250°

Det här behövs för 6-8 port:

Gör så här

1
Rör matfett och socker ljust och poröst. Tillsätt havregryn och vetemjöl. Arbeta samman allt till en deg.

2
Tryck ut degen i en pajform. Nagga bottnen och ställ den kallt att vila ca 30 minuter.

3
Vik aluminiumfolie över pajformens kant. Grädda pajskalet mitt i 200° varm ugn ca 10 minuter. Ta bort folien och grädda i ytterligare ca 10 minuter.

4
Rör under tiden samman alla ingredienserna till fyllningen i en kastrull. Låt det sakta sjuda upp under vispning tills krämen är lagom tjock. Rör i krämen då och då medan den kallnar.

5
Lägg äggvitor och socker i en skål som tål värme. Ställ skålen i en kastrull med kokande vatten. Vispa i marängsmeten tills allt sockret har löst sig. Ta upp skålen och vispa till ett fast skum med el-vispen.

6
Fördela citronkrämen över pajskalet. Spritsa på marängtäcket.

7
Grädda högt upp i ugnen i 250° någon minut tills marängen har fått färg. Sikta eventuellt över lite florsocker.

Scroll to Top