Du behöver
- potatis ca 10-12 mjöliga
- 1 msk smör
- salt
- 2 st ägg
- 1 st rödlök liten
- 0.75 tsk mejram
- ströbröd
Salsa:
1 st äpple syrligt
2 st tomater
1 st vitlök klyfta
1 dl olivolja
0.5 dl pressad citronsaft
salt och peppar
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
Börja med salsan. Skölj, kärna ur och tärna äpplet. Hacka tomaterna. Rör samman alla ingredienserna till salsan. Smaka av med salt och peppar.
2
Skala potatisarna och skär dem i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och ånga av potatisen.
3
Mosa potatisen i en kastrull med potatisstöt eller el-visp tillsammans med matfettet.
4
Vispa upp äggen. Skala och finhacka löken. Rör ner ägg och lök i moset. Smaka av med mejram och eventuellt lite mera salt.
5
Forma runda platta bullar av det kalla moset. Vänd dem i ströbröd.
6
Stek potatisbullarna vackert gyllene på båda sidorna. Bjud salsan och eventuellt lingonsylt och en sallad till. Vill du inte äta helt vegetariskt så knaperstekt bacon till potatisbullarna.