Du behöver
- 8 st vitkål hg strimlad
- 0 l buljong (tärning)
- 2 msk smör eller margarin
- 3 msk ströbröd
- 2 dl buljong eller vatten från kålen
- 2 krm salt
- 1 krm vitpeppar
- 1 st ägg
- 3 st blandfärs hg
Ugn: 175°
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
Skär kålen i bitar eller strimlor.
2
Förväll kålen i buljong eller vatten med lite salt, ca 3-5 minuter. Låt den rinnna av. Spara kokspadet. Bryn kålen i matfett.
3
Lägg ströbrödet i ca 2 dl kokspad. Blanda ner salt, peppar, ägg och färs. Blanda väl. Färsen ska vara lös.
4
Rör ner färsen i kålen och bred ut blandningen i en smord ugnssäker form. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Servera med kokt potatis, lingonsylt och, om du önskar, en sås.
5
Sås till kållådan: Vispa ner 2 msk vetemjöl i 4 dl av den kalla skyn och kokspadet. Låt såsen koka upp under omrörning. Sjud såsen några minuter och smaka av med salt och peppar.