Lyxig laxpaj med spenat och mozzarella

En jättegod paj som du kan göra med rester av rökt lax.

Du behöver

Grunddeg för pajskal

3 dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
3 msk kallt vatten

Fyllning:

250 g lax rökt
250 g spenatblad djupfrysta
4 st salladslökar
125 g mozzarellaost
3 st ägg
3 dl mjölk
salt peppar
2 dl riven ost

Kaviarsås:

2 dl gräddfil
100 g kaviar röd eller svart kaviar
2 msk hackad dill

Ugn: 200°

Det här behövs för 4-6 port:

Gör så här

1
Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta raskt ihop allt till en deg.

2
Vira in degen i plastfolie och lägg den kallt att vila ca 30 minuter.

3
Tryck ut degen i en osmord pajform eller i små portionsformar. Tumma upp degen så att den kommer lite över kanten. Ställ formen kallt att vila minst 20 minuter.

4
Nagga degbottnen med en gaffel. Sätt fast en remsa av aluminiumfolie runt kanten.

5
Förgrädda pajskalet ca 10-15 minuter mitt i 200° varm ugn eller grädda pajskalet helt klart om det ska fyllas som en öppen paj.

6
Tina spenaten och krama ur det mesta av vätskan. Strimla spenaten. Tärna laxen och mozarellaosten.

7
Ansa och strimla salladslöken. Fräs den mjuk och glansig i lite matfett.

8
Fördela spenaten över det förgräddade pajskalet. Strö salladslök och mozarellaost över. Fördela laxtärningarna ovanpå och strö över riven ost.

9
Vispa samman äggen med mjölk, salt och peppar. Häll det över pajen och grädda mitt i ugnen ca 30-40 minuter eller tills äggstanningen har “stannat”.

10
Rör samman alla ingredienserna till såsen. Bjud såsen till pajen.

Scroll to Top