Chokladtårta från Irland

Vi avslutar middagen med en ljuvlig chokladtårta som ingen kan tacka nej till.

Du behöver

  • 200 g mörk blockchoklad
  • 0.75 dl kaffe starkt
  • 3 msk whisky
  • 1 dl socker
  • 100 g smör rumsvarmt
  • 3 st äggulor
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 st bittermandelolja droppar
  • 3 st äggvitor

Glasyr:

150 g blockchoklad vit
2 msk whisky
1.5 dl vispgrädde

Garnering:

sockerblommor eller strössel

Ugn: 175°

Det här behövs:

Gör så här

1
Skär chokladen i mindre bitar. Lägg dem i en skål som tål värme. Tillsätt kaffe och whisky. Smält chokladen över vattenbad. Låt det svalna något.

2
Rör socker och smör ljust och poröst. Tillsätt äggulorna en i taget under fortsatt kraftig omrörning. Tillsätt den smälta chokladen, vetemjöl och bittermandelolja. Rör till en jämn smet.

3
Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör ner dem försiktigt i chokladsmeten.

4
Häll ut smeten i en smord och mjölad form, gärna med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 20-25 minuter. Låt kakan svalna lite innan den stjälps upp och får kallna.

5
Skär den vita chokladen i mindre bitar och lägg den i en skål som tål värme tillsammans med whiskyn. Smält chokladen över vattenbad. Låt chokladen svalna något.

6
Vispa grädden ganska löst. Rör ner den försiktigt i chokladen. Låt blandningen stelna lite.

7
Bred chokladsmeten över kakan och garnera med sockerblommor eller strössel.

Scroll to Top