Du behöver
- 200 g mörk blockchoklad
- 0.75 dl kaffe starkt
- 3 msk whisky
- 1 dl socker
- 100 g smör rumsvarmt
- 3 st äggulor
- 1 dl vetemjöl
- 3 st bittermandelolja droppar
- 3 st äggvitor
Glasyr:
150 g blockchoklad vit
2 msk whisky
1.5 dl vispgrädde
Garnering:
sockerblommor eller strössel
Ugn: 175°
Det här behövs:
Gör så här
1
Skär chokladen i mindre bitar. Lägg dem i en skål som tål värme. Tillsätt kaffe och whisky. Smält chokladen över vattenbad. Låt det svalna något.
2
Rör socker och smör ljust och poröst. Tillsätt äggulorna en i taget under fortsatt kraftig omrörning. Tillsätt den smälta chokladen, vetemjöl och bittermandelolja. Rör till en jämn smet.
3
Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör ner dem försiktigt i chokladsmeten.
4
Häll ut smeten i en smord och mjölad form, gärna med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 20-25 minuter. Låt kakan svalna lite innan den stjälps upp och får kallna.
5
Skär den vita chokladen i mindre bitar och lägg den i en skål som tål värme tillsammans med whiskyn. Smält chokladen över vattenbad. Låt chokladen svalna något.
6
Vispa grädden ganska löst. Rör ner den försiktigt i chokladen. Låt blandningen stelna lite.
7
Bred chokladsmeten över kakan och garnera med sockerblommor eller strössel.