Saftig söndagsstek

Bjud på en härligt saftig helgstek med mustig och god sås. Köttet sjuds i buljong som innehåller både öl och coca-cola och skyn används sen till såsen. Det är hemligheten bakom den goda smaken. Hasselbackspotatis är perfekt att bjuda till.

Du behöver

Det här behövs för ca 6 port:

1 kg fransyska rostbiff eller nötbog
2.5 dl coca cola
2.5 dl lättöl
0.75 dl soja
6 st enbär
6 st svartpepparkorn
1.5 st gul lök
1.5 st köttbuljongtärningar

Sås:

6 dl sky
3.5 msk vetemjöl
1.5 dl grädde

Hasselbackspotatis:

potatis ca 18 jämnstora
4 msk matfett
1 tsk salt
3 msk ströbröd

Ugn: 225°

Gör så här

1

Välj en så stor gryta att både kött och buljong får plats. Häll coca-cola, lättöl, soja, kryddor och köttbuljongen i grytan. Skala och klyfta löken. Lägg ner den i grytan. Låt allt koka upp.

2

Lägg ner köttet i buljongen och låt det sjuda under lock ca 35 minuter. Stick in en köttermometer i köttets tjockaste del. Sjud under lock i ytterligare ca 30-35 minuter eller tills termometern visar 75°. Ta grytan från värmen men låt köttet ligga kvar ca 20 minuter.

3

Skala potatisen under tiden som köttet står på spisen. Lägg potatisen i en träslev och skär potatisen i skivor som dock ska hänga samman i botten. (I träsleven ligger potatisen stadigt och du skär inte igenom,) Smält matfettet i en eldfast form. Rulla potatisarna i det och lägg dem i formen med den skårade sidan uppåt. Stek mitt i ugnen ca 20 minuter. Pensla potatisen med fettet och strö salt och ströbröd över. Stek i ytterligare ca 20 minuter.

4

Sila skyn och häll ner den i en kastrull. Rör samman mjöl och grädde till en slät redning. Vispa ner redningen i skyn och låt såsen koka ca 3 minuter. Smaka av.

Scroll to Top