Du behöver
Det här behövs för ca 6 port:
1 kg fransyska rostbiff eller nötbog
2.5 dl coca cola
2.5 dl lättöl
0.75 dl soja
6 st enbär
6 st svartpepparkorn
1.5 st gul lök
1.5 st köttbuljongtärningar
Sås:
6 dl sky
3.5 msk vetemjöl
1.5 dl grädde
Hasselbackspotatis:
potatis ca 18 jämnstora
4 msk matfett
1 tsk salt
3 msk ströbröd
Ugn: 225°
Gör så här
Välj en så stor gryta att både kött och buljong får plats. Häll coca-cola, lättöl, soja, kryddor och köttbuljongen i grytan. Skala och klyfta löken. Lägg ner den i grytan. Låt allt koka upp.
Lägg ner köttet i buljongen och låt det sjuda under lock ca 35 minuter. Stick in en köttermometer i köttets tjockaste del. Sjud under lock i ytterligare ca 30-35 minuter eller tills termometern visar 75°. Ta grytan från värmen men låt köttet ligga kvar ca 20 minuter.
Skala potatisen under tiden som köttet står på spisen. Lägg potatisen i en träslev och skär potatisen i skivor som dock ska hänga samman i botten. (I träsleven ligger potatisen stadigt och du skär inte igenom,) Smält matfettet i en eldfast form. Rulla potatisarna i det och lägg dem i formen med den skårade sidan uppåt. Stek mitt i ugnen ca 20 minuter. Pensla potatisen med fettet och strö salt och ströbröd över. Stek i ytterligare ca 20 minuter.
Sila skyn och häll ner den i en kastrull. Rör samman mjöl och grädde till en slät redning. Vispa ner redningen i skyn och låt såsen koka ca 3 minuter. Smaka av.