Toscakaka

Lär dig baka en riktigt god klassisk toscakaka. Följ receptet steg för steg så ska du se hur lätt det går. Tänk bara på att vispa ägg och socker riktigt ljust och pösigt. Det är inget bakpulver i smeten.

Du behöver

  • 100 g smör eller margarin
  • 3 st ägg
  • 2 dl socker
  • 2.5 dl vetemjöl

Toscaglasyr:

100 g mandelspån
75 g smör eller margarin
0.75 dl socker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk

Ugn: 175°

Det här behövs:

Gör så här

1
Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ägg och socker riktigt ljust och pösigt.

2
Rör ner det avsvalnade matfettet i äggsmeten. Rör till sist ner mjölet. Häll smeten i en smord och bröad form, med löstagbar kant. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20-25 minuter.

3
Lägg alla ingredienserna till toscaglasyren i en kastrull. Låt glasyren sjuda på svag värme under omrörning. (Glasyren får inte koka då sockrar den sig och fettet kryper ut.)

4
Ta ut kakan och bred glasyren snabbt över den. Ställ tillbaka kakan i ugnen och grädda ytterligare i ca 15 minuter eller tills glasyren har fin färg. Låt kakan svalna i formen. Lossa kakan med hjälp av en kniv. Låt kakan kallna på galler. Förvara kakan övertäckt, t ex med en tallrik, på sval plats.

Scroll to Top