Broccolikrans med svampsås

Festlig vegetarisk rätt som också kan bjudas med någon skiva kött eller rökt fisk.

Du behöver

  • 500 g broccolibuketter
  • vatten
  • salt
  • 3 st ägg
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 krm vitpeppar
  • muskot lite riven

Ugn: 225°

Svampsås:

200 g svamp skivad förvälld
2.5 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 dl matlagningsgrädde
0.25 tsk salt

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Förväll broccolin i lättsaltat vatten. Låt den rinna av väl.

2
Kör broccolin i matberedare eller mixer till en slät puré.

3
Vispa samman ägg, grädde, salt, peppar och muskot. Blanda ner purén.

4
Smörj en kransform, som rymmer ca 1 1/2 l, mycket väl. Lägg smeten i formen. Täck med folie.

5
Grädda kransen i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter. Låt den stå några minuter, innan den stjälps upp.

6
Gör såsen medan kransen gräddas. Fräs svampen i matfett tills det “knäpper” i den. Strö över mjöl, rör om och späd med vätskan. Sjud såsen i minst 10 minuter. Smaka av med salt.

7
Garnera kransen och servera med svampsåsen, gärna hälld i ringen.

Scroll to Top