Ananaskaka upp och ner

Den här lättbakade kakan är lika god som en tårta och kan varieras med olika frukter. Med vispad grädde eller vaniljsås till blir kakan extra festlig. Vi bakade upp och ner-kakan med ananasringar. Annan frukt som passar bra är päronhalvor, persikor, aprikoser och plommon.

Du behöver

  • 200 g smör eller margarin
  • 2.5 dl socker
  • 3 st ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

I formen:

2 msk smör eller margarin
3 msk farinsocker
ananasringar ca 4
cocktailbär ca 7

Ugn: 150°

Det här behövs:

Gör så här

1
Smält farinsockret tillsammans med 2 msk fett i en stekpanna av gjutjärn. Häll det i botten på en smord form eller låt det vara kvar i stekpannan om du kan baka kakan i den.

2
Placera ananasen i smeten och lägg ett bär i varje ring.

3
Rör fett och socker pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör kraftigt mellan varje.

4
Blanda mjöl och bakpulver väl. Rör ner detta i äggsmeten. Häll smeten över frukten. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 1 timme. Pröva med en sticka, den ska vara torr när kakan är färdig. Låt kakan stå en stund innan den försiktigt stjälps upp. Bjud gärna vaniljsås eller vispad grädde till.


Kommentar:
En kallrörd vaniljsås gör du så här: Vispa 2 ägg pösiga med 2 msk socker och 1 msk vaniljsocker. Vispa 2 dl grädde och blanda i äggsmeten, sen är såsen klar!

Scroll to Top