Vitlöksbröd från Estland (av Carin i Leppäkorpi, Finland)

Det här äter alla ester! Billigt och framför allt gott! Visst blev vi förvånade då vi första gången beställde in vitlöksbröd "kynslaugaleib" på en liten restaurang. Vi trodde ju vi skulle få vitt bröd i stil med paine riche. Så får vi bruna små brödbitar.....? Det var helt enkelt himmelskt gott!

Du behöver

  • 1 st bröd skall innehålla råg
  • matolja
  • vitlöksklyftor
  • salt

Detta behövs till 3-4 personer:

Gör så här

1
Skiva limpan. Skär sedan skivorna i stänger (som pommes frittes).

2
Värm oljan. Prova temperaturen med en bit vitt bröd. När brödbiten blir brun och knaprig på en alldeles kort stund är det passligt.

3
Fritera limpbitarna. Märk att du inte ser hur bruna de blir… Kom ihåg hur länge du hade i det vita brödet eller lägg med några bitar vitt bröd. Fritera en näve åt gången. Krossa vitlöken och smula över det friterade brödet. Tillsätt salt om du vill. Rör om så att vitlöken sprider sig överallt.

4
Gott med kall öl till. Om du vill kan du göra en dippsås av t.ex gräddfil och ädelost till.

Scroll to Top