Du behöver
- 1 dl nötkärnor
- 0.5 dl socker
- 2 dl vetemjöl
- 125 g smör eller margarin
Fyllning:
2.5 dl mjölk (3%)
1 st vaniljstång
2 st äggulor
2 msk strösocker
1 msk maizena majsstärkelse
jordgubbar ca 1 liter
7 msk röd vinbärsgelé
Ugn: 200°
Det här behövs för 6-8 port:
Gör så här
1
Mal nötterna och rör samman dem med mjöl och socker. Tillsätt matfettet och finfördela det i mjölblandningen. Arbeta raskt ihop allt till en deg. Låt den vila kallt ca 30 minuter.
2
Tryck ut degen i en pajform, gärna med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Nagga bottnen och grädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt pajskalet kallna.
3
Häll mjölken i en kastrull. Skär upp vaniljstången på längden och lägg ner den i mjölken. Låt det koka upp.
4
Vispa äggulor, maizena och socker. Vispa ner lite av den heta mjölken. Häll tillbaka allt i kastrullen. Låt det koka under omrörning tills krämen tjocknar.
5
Ta kastrullen från värmen och låt krämen kallna. Rör då och då i den under tiden. Ta upp vaniljstången.
6
Rensa jordgubbarna och dela dem eventuellt. Smält gelén.
7
Bred vaniljkrämen över pajbottnen och fördela jordgubbarna ovanpå. Skeda över den smälta gelén.