Sommarens grönsakspaj

Bjud en härlig grönsakspaj som tillbehör till grillmaten. Det är gott, mättar och kan varieras med olika grönsaker efter tillgång. Pajen kan också lagas i förväg och bjudas kall eller värmas i bitar i foliepaket på grillen.

Du behöver

Pajdeg:

4 dl vetemjöl
175 g smör eller margarin
2.5 msk kallt vatten

Fyllning:

3 st potatis kokta skivade
3 st morötter
1 st purjolök stor
0.5 msk smör eller margarin
1 tsk salt
1.5 tsk timjan
0.5 dl vatten
250 g kesella
3 st ägg
0.5 tsk salt
1 krm svartpeppar
2.5 st tomater

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 6 port:

Gör så här

1
Arbeta ihop pajdegen av alla ingredienserna, gärna i matberedaren. Klä en pajform, ca 26 cm i diameter, med degen.

2
Skiva skalade morötter och strimla purjolöken. Fräs dem lätt i fett, krydda med salt och timjan och slå på vatten. Sjud ca 10 minuter. Låt svalna.

3
Lägg potatisskivor i botten på pajskalet och över dem de avrunna morotsslantarna och purjolöken.

4
Vispa samman kesella, ägg, salt och peppar. Häll detta över pajen. Täck ytan med skivade tomater. Grädda pajen ca 45 minuter i nedre delen av ugnen. Servera med en sallad.


Kommentar:
Gör du pajdegen i matberedaren så mät upp mjölet direkt i beredarens skål. Lägg i det kylskåpskalla margarinet i bitar, späd med vattnet och låt knivarna rotera tills degen precis har gått ihop. Gör du degen för hand, mäter du upp mjölet i en bunke och lägger i kylskåpskallt margarin i små bitar. Finfördela sedan fettet i mjölet med fingertopparna. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen.

Scroll to Top