Vinbärsgelè

För att gelé ska få rätt konsistens är det viktigt att förhållandet mellan syra, socker och pektin är riktigt. Vinbär är rika på både syra och pektin. <br>Därför är det lätt att göra fint gelé på dem. Använder du knappt mogna bär och syltsocker så kan geléet inte misslyckas.

Du behöver

1 kg röda eller svarta knappt mogna vinbär

2.5 dl vatten
9 dl syltsocker per liter avrunnen saft

Gör så här

1
Skölj vinbären noga, men de behöver inte repas. Lägg bären i en gryta. Tillsätt vattnet. Låt allt koka ca 10 minuter. Rör i grytan då och då och kläm bären lätt mot kanten.

2
Häll bärmassan i en silduk och låt saften självrinna ca 1 timme. Rör inte och kläm inte bären mot silduken, då blir saften oklar.

3
Mät upp saften. Häll den i den rendiskade grytan. Tillsätt sockret och låt saften koka upp under omrörning. Låt allt koka kraftigt i 5 minuter.

4
Ta bort skum. Låt grytan stå och svalna ca 15 minuter. Ös upp geléet på varma väl rengjorda små burkar. Låt det kallna. Täck med lock. Förvara burkarna svalt och mörkt.

Scroll to Top