Du behöver
1 kg röda eller svarta knappt mogna vinbär
2.5 dl vatten
9 dl syltsocker per liter avrunnen saft
Gör så här
1
Skölj vinbären noga, men de behöver inte repas. Lägg bären i en gryta. Tillsätt vattnet. Låt allt koka ca 10 minuter. Rör i grytan då och då och kläm bären lätt mot kanten.
2
Häll bärmassan i en silduk och låt saften självrinna ca 1 timme. Rör inte och kläm inte bären mot silduken, då blir saften oklar.
3
Mät upp saften. Häll den i den rendiskade grytan. Tillsätt sockret och låt saften koka upp under omrörning. Låt allt koka kraftigt i 5 minuter.
4
Ta bort skum. Låt grytan stå och svalna ca 15 minuter. Ös upp geléet på varma väl rengjorda små burkar. Låt det kallna. Täck med lock. Förvara burkarna svalt och mörkt.