Färsk sparris med murkeltortellini

Du behöver Pastadeg: 4 dl äggula ca 4-5 st 400 g vetemjöl 100 g durumvete 3 msk olivolja Fyllning: 150 g färska vårmurklor champinjoner el...

Du behöver

Pastadeg:

4 dl äggula ca 4-5 st
400 g vetemjöl
100 g durumvete
3 msk olivolja

Fyllning:

150 g färska vårmurklor
champinjoner el
1 st schalottenlök finhackad
1 msk smör
1 dl vispgrädde
2 msk sherry
2 dl hönsbuljong (tärning)
salt och peppar

Sås:

2 dl vispgrädde
1 dl hönsbuljong (tärning)
2 st vitlöksklyftor
150 g parmesanost

Tillbehör:

sparrisstänger ca 12
vatten + salt

Ugn: 225º

1 st citron rivet skal och pressad saft
3 msk olja
salt och peppar
färsk timjan

Ugn: 200–225º

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Blanda gärna i matberedaren, alla ingredienserna till pastadegen. Lägg den kallt i minst 40 minuter.

2
Fräs lök och murklor i lite smör en stund. Tillsätt vätskan och låt den puttra in. Salta och peppra försiktigt.

3
Kavla ut pastadegen så tunt som möjligt och ta ut 8 runda plattor med t.ex en kaffekopp. Fördela svampen på plattorna och nyp ihop dem till paket. (Ev kan du pensla äggula på kanterna.)

4
Koka pastan i lättsaltat vatten i ca 3 minuter. Håll dem varma.

5
Koka samman ingredienserna till såsen på låg temperatur. Osten behöver inte rivas. Sila och mixa upp den till skum när den ska serveras.

6
Ansa sparrisen och koka dem i lättsaltat vatten tills de är knappt mjuka. Tiden beror på hur grova stjälkarna är och hur nyskördad sparrisen är.

7
Lägg upp sparris och tortellini på varma tallrikar och ringla över såsen. Servera genast gärna med någon sallad.


Kommentar:
Istället för egen pasta kan du använda lasagneplattor (helst färska), som då kokas ca 2-4 minuter, innan de delas fylls och formas till knyten. Champinjoner kan ersätta murklorna om du föredrar detta.

Scroll to Top