Rabarberglaserad Key lime tarte med sirapsflarn och rabarbersorbet

En kalasgod dessert som kan göras i god tid och i olika delar.

Du behöver

Sorbet:

250 g rabarberpuré
150 g socker
25 g flytande honung
3 msk citronsaft
2 st vatten blad gelatin blötlagda i kallt
0.5 dl vitt vin

Sirapsflarn:

50 g florsocker
50 g smör
50 g vetemjöl
3 msk lönnsirap
50 g äggvita

Ugn: 175°

Key lime paj:

1 st mördeg ca 20 x 30 cm
4 st äggulor
1 st mjölk burk kondenserad
0.75 dl limejuice (helst Keylimejuice)

Ugn: 160°

Rabarberglace:

1 st rabarberstjälk större
0.5 dl vitt vin
1 dl vatten
75 g socker
1 st gelatinblad blötlagt i kallt vatten

Garnering:

jordgubbar

Det här behövs för 4-6 port:

Gör så här

1
Krama ur gelatinet och smält det på svag värme i lite vatten.

2
Mixa alla ingrediensrna till en slät puré. Häll ien form och frys i minst 4 timmar. Rör i sorbeten då och då.

3
Mixa alla ingrediensrna till sirapsflarnen till en jämn smet, som är kladdig. Bred ut degen mycket tunt i långa bitar, ca 12 x 3 cm på bakplåtspapper.

4
Grädda tills kakorna fått fin färg, ca 2-3 minuter. Lossa dem försiktigt med kniv och vrid dem till spiraler (se bilden).

5
Förbaka mördegen i en form i ca 6-7 minuter. Blanda gulor, kondenserad mjölk och juice och häll i formen. Grädda färdigt i ytterligare ca 7 minuter. Ställ pajen kallt.

6
Skala rabarbern och koka skal, vin och vatten i ca 5 minuter. Sila.

7
Skär stavar av rabarbern och koka dem mjuka i lagen. Ta upp dem.

8
Smält det urkramade gelatinet i 1/2 dl av lagen. Garnera med rabarberstjälkar på tarten och häll sedan på gelatinet i omgångar.

9
Mördeg: Vill du göra mördegen själv är detta ett bra recept. Smördegen köper du färdig.

Scroll to Top