Fredagspaj

En mättande paj att överraska med på fredagskvällen.

Du behöver

Deg:

3 dl vetemjöl
1.5 dl grahamsmjöl
150 g smör eller margarin
2.5 msk kallt vatten

Fyllning:

400 g köttfärs
1.5 msk smör eller margarin
1 st lök hackad gul
1 st burk champinjoner ca 200 g
1 st paprika strimlad
2 msk vetemjöl
1/2-1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl riven ost
2 dl gräddfil

Pensling:

ägg

Ugn: 200°

Det här behövs för 4-5 port:

Gör så här

1
Arbeta samman mjöl, fett och vatten till den deg. Låt den vila kallt en stund.

2
Bryn färsen i fett under omrörning tills den är smulig. Lägg den i en skål.

3
Bryn lök och svamp. Blanda ner färs, paprika, mjöl, salt, peppar, ost och gräddfil.

4
Klä en pajform, ca 24 cm i diameter, med ca 2/3 av degen. Förgrädda pajskalet ca 15 minuter. Lägg i fyllningen.

5
Kavla ut resten av degen, skär ut remsor och lägg som ett galler över pajen. Pensla och grädda färdigt i ca 20 minuter. Servera med en sallad.


Kommentar:
Använd alltid kallt matfett, då är det enklare att göra degen. Gör den gärna i matberedaren om du har en sådan. Av smör får du det allra sprödaste pajskalet. Du kan göra större sats av degen när du ändå håller på och frysa in i lagom stora paket. Låt gärna degen stå utkavlad i pajformen i kylskåpet en stund så håller den formen bättre. Sätt gärna en folieremsa runt kanten när du förgräddar pajskalet. Då glider inte degen ner.

Scroll to Top