Rågkakor

Det här brödet gräddar du snabbt i stekpannan. Även om du har ugn kan det vara skönt att slippa sätta på den ibland. Men vill du grädda brödet i ugnen så går också det utmärkt!

Du behöver

  • 75 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 dl socker
  • 2 msk sirap
  • 0.5 tsk hjorthornssalt
  • rågsikt ca 13 dl

Gräddning:

Det här behövs för ca 16 kakor:

Gör så här

1
Smält fettet, häll i mjölken och värm till ca 37 grader. Rör ut den smulade jästen i degspadet.

2
Tillsätt övriga ingredienser, men spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa ca 30 minuter.

3
Knåda degen på mjölat bakbord och dela den i ca 16 bitar. Rulla dessa till runda bullar.

4
Kavla ut en bulle i taget, gärna med kruskavel. Nagga och grädda i gjutjärnsstekpanna på medelvärme, ca 2 minuter på var sida eller ca 5 minuter i ugnen.

5
Låt brödet kallna på varandra insvept i bakdukar. Rågkakorna går bra att frysa.


Kommentar:
I rågkakorna kan du byta ut hälften av rågsikten mot rågmjöl eller grahamsmjöl.

Scroll to Top