Du behöver
- 75 g smör eller margarin
- 5 dl mjölk
- 25 g jäst
- 0.5 tsk salt
- 0.5 dl socker
- 2 msk sirap
- 0.5 tsk hjorthornssalt
- rågsikt ca 13 dl
Gräddning:
Det här behövs för ca 16 kakor:
Gör så här
1
Smält fettet, häll i mjölken och värm till ca 37 grader. Rör ut den smulade jästen i degspadet.
2
Tillsätt övriga ingredienser, men spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa ca 30 minuter.
3
Knåda degen på mjölat bakbord och dela den i ca 16 bitar. Rulla dessa till runda bullar.
4
Kavla ut en bulle i taget, gärna med kruskavel. Nagga och grädda i gjutjärnsstekpanna på medelvärme, ca 2 minuter på var sida eller ca 5 minuter i ugnen.
5
Låt brödet kallna på varandra insvept i bakdukar. Rågkakorna går bra att frysa.
I rågkakorna kan du byta ut hälften av rågsikten mot rågmjöl eller grahamsmjöl.