Päronkaka med mannagryn

Bjud kakan, skuren i bitar, med vispad grädde eller mjukrörd glass till. Blandar du mannagryn i smeten får kakan en fin mandelsmak. Den blir också ganska mäktig och passar utmärkt som dessert efter en lätt middag. Du kan även avnjuta päronkakan till en kopp gott kaffe.

Du behöver

  • 75 g smör eller margarin
  • 1.5 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 st ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl mannagryn
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk
  • 2.5 st päron färska
  • mandelspån ca 25 g

Ugn: 175°

Det här behövs:

Gör så här

1
Rör matfett och socker ljust och poröst. Tillsätt äggen ett och ett under fortsatt kraftig omrörning.

2
Blanda samman mjölet med bakpulver, vaniljsocker och mannagryn. Rör ner det i äggsmeten omväxlande med mjölken. Rör till en jämn smet.

3
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.

4
Skala och kärna ur päronen. Skär dem i tunna klyftor. Stick ner klyftorna lätt i kakan. Strö över mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40-45 minuter eller tills kakan har fin färg och känns torr. Låt kakan vila i formen 5-10 minuter efter gräddningen. Lossa sedan kanten försiktigt. Låt formen och botten vara kvar även när kakan serveras.

Scroll to Top