Du behöver
- 75 g smör eller margarin
- 1.5 dl socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 st ägg
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl mannagryn
- 1.5 tsk bakpulver
- 1 dl mjölk
- 2.5 st päron färska
- mandelspån ca 25 g
Ugn: 175°
Det här behövs:
Gör så här
1
Rör matfett och socker ljust och poröst. Tillsätt äggen ett och ett under fortsatt kraftig omrörning.
2
Blanda samman mjölet med bakpulver, vaniljsocker och mannagryn. Rör ner det i äggsmeten omväxlande med mjölken. Rör till en jämn smet.
3
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
4
Skala och kärna ur päronen. Skär dem i tunna klyftor. Stick ner klyftorna lätt i kakan. Strö över mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40-45 minuter eller tills kakan har fin färg och känns torr. Låt kakan vila i formen 5-10 minuter efter gräddningen. Lossa sedan kanten försiktigt. Låt formen och botten vara kvar även när kakan serveras.