Färspaj med fetaost

En mättande och god paj.

Du behöver

  • 3.5 dl vetemjöl
  • 150 g smör eller margarin
  • 2.5 msk kallt vatten

Fyllning:

400 g blandfärs
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
2 dl kokt ris
1 msk vetemjöl
2.5 dl köttbuljong
1 tsk dragon
salt och peppar

Pensling:

ägg uppvispat

Garnering:

50 g fetaost riven
cocktailtomater ca 3-10
färsk timjan eller oregano

Ugn: 225°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta raskt ihop till en deg. Lägg den kallt att vila ca 30 minuter.

2
Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk och glansig i lite matfett. Tillsätt färs och pressad vitlök. Fräs tills allt är jämnt smuligt och har lite färg. Tillsätt riset.

3
Strö över mjölet och rör om. Späd med buljong och låt allt puttra samman ca 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och oregano.

4
Tryck ut ca 3/4 av degen i en pajform, ca 23 cm i diameter.

5
Lägg färsen i pajformen. Rulla ut den resterande degen till två längder. Sno samman dem. Lägg dem runt kanten.

6
Pensla degen med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen, ca 20 minuter.

7
Halvera tomaterna och riv osten. Fördela ost och tomathalvor över pajen. Grädda ytterligare ca 10 minuter.

8
Strö över färsk örtkrydda. Bjud en sallad till.

Scroll to Top