Festliga fruktbakelser

Frestande fruktbakelser är lika goda till en kopp kaffe som efter middagen. Du fyller dem med en underbar karamellkräm och säsongens frukter och bär. Fruktbakelserna smakar både friskt och festligt, men de bör ätas samma dag som du gjort dem.

Du behöver

  • 3 st ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0.5 dl mjölk

Karamellkräm:

0.75 dl socker
3.25 dl mjölk
2.5 msk maizenastärkelse
1 tsk vaniljsocker
1.5 dl vispgrädde

Garnering:

frukt & bär eller konserverade frukter och bär
citronmeliss

Ugn: 225°

Gör så här

1
Vispa ägg och socker riktigt ljust och pösigt. Blanda samman mjölet med bakpulvret och rör ner det i äggsmeten. Rör till sist ner mjölken.

2
Fyll smorda och bröade tartelettformar ca 10 cm i diameter, med 2/3 smet. Grädda i nedre delen av ugnen. Låt kakorna svalna något innan de stjälpes upp. Tryck på mitten i kakorna så att det bildas en grop.

3
Lägg sockret till krämen i en kastrull och smält det lätt under omrörning. Tillsätt 2 1/2 dl mjölk och rör om. Sjud krämen under fortsatt omrörning tills sockret har smält igen. Rör ut maizenan med resterande mölk. Rör ner det i krämen under fortsatt omrörning. Låt krämen koka upp och bli tjock. Ställ krämen åt sidan tills den kallnar. Rör då och då i den.

4
Smaka av den kalla krämen med vaniljsocker. Vispa grädden och rör ner den i krämen. Fördela krämen i kakbottnarna. Garnera med säsongens frukter eller bär och citronmeliss.


Kommentar:
Kakbottnarna går bra att frysa utan någon fyllning. Du kan också fylla kakorna med vaniljkräm och frukt.

Scroll to Top