Äppelpaj II

En saftig äppelpaj hör menyn till. På bilden syns även vaniljsås. Det hittar du som separat recept.

Du behöver

  • 0.5 dl socker
  • 100 g smör eller margarin
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 1 st ägg litet

Fyllning:

4 st äpplen saftiga
citron skalet
50 g valnötter
1 msk potatismjöl
0.5 tsk ingefära
0.5 tsk kardemumma
0.5 tsk kanel

Pensling:

ägg uppvispat

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 6 port:

Gör så här

1
Blanda samman mjöl och socker. Tillsätt matfett och finfördela det till en smulig deg. Tillsätt uppvispat ägg (men spara lite till penslingen) och arbeta snabbt samman till en deg.

2
Ta undan lite av degen till remsor att lägga över fyllningen. Tryck ut resten av degen i en pajform. Ställ formen kallt en stund.

3
Skala av det yttersta på citronen och strimla skalet fint. Hacka valnötterna grovt. Blanda samman citronskal, valnötter, potatismjöl, kardemumma, ingefära och kanel.

4
Skala, kärna ur och skär äpplen i tunna klyftor. Lägg äppelklyftorna i pajskalet. Strö över kryddblandningen och se till så att det kommer ner bland äppelklyftorna.

5
Kavla ut degen och sporra ut remsor. Lägg dem i ett gallermönster över äppelpajen. Pensla med uppvispat ägg.

6
Grädda mitt i ugnen ca 30-40 minuter eller tills allt har fin färg och äpplena känns mjuka. Bjud vaniljsås eller mjukrörd vaniljglass till.

Scroll to Top