Gulaschsoppa

Den ungerska nationalrätten gulasch kan också lagas som en mustig soppa. Frågar man efter recept på gulasch eller gulaschsoppa i Ungern är de lika många som personerna, som lagar dem. Här är ett för kulna dagar.

Du behöver

  • 4.5 st nötkött t ex grytbitar
  • 3 st lökar stora gula hackade
  • 3 msk smör eller margarin
  • 2.5 tsk paprikapulver
  • 3 msk tomatpuré
  • 1.5 l buljong (tärning)
  • 6 st potatis medelstora
  • salt ca 1 tsk
  • 1.5 st pressade vitlöksklyftor

Garnering:

paprika röd och/eller grön

Det här behövs för ca 6 port:

Gör så här

1
Skär köttet i små tärningar. Bryn dem i matfett och på slutet av stekningen får löken steka med.

2
Tillsätt paprikapulver, tomatpuré och buljong. Koka soppan under lock i ca 30 minuter.

3
Skala och tärna potatisen. Blanda ner dem i soppan och koka i ytterligare ca 10-15 minuter. Smaka av med salt och vitlök. Garnera med paprikaringar. Servera soppan rykande het med ostsmörgås.


Kommentar:
Du kan byta ut nötköttet mot fläskkött – koka då soppan i 15 + 10 minuter. Köttfärs kan också användas. Då behöver soppan endast koka sammanlagt ca 20 minuter.

Scroll to Top