Du behöver
- 100 g russin
- 0.5 dl rom
- 2 dl socker
- 200 g smör eller margarin
- 3 st ägg
- 3.5 dl vetemjöl
- 0.5 tsk bakpulver
- 1 dl sötmandel
- 75 g mörk blockchoklad
Ugn: 150°
Det här behövs:
Gör så här
1
Lägg russinen i en skål och häll över rom. Låt det stå och svälla några timmar.
2
Rör matfett och socker ljust och poröst. Tillsätt äggen ett och ett under fortsatt kraftig omrörning.
3
Hacka mandel och choklad. Rör ner det i smeten. Blanda samman mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten. Rör till sist ner russinen.
4
Häll smeten i smord och bröad form ca 1 1/2 liter.
5
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme eller tills kakan har fin färg och känns torr.
6
Låt kakan vila en stund i formen innan den stjälps upp och får kallna. Låt kakan ligga och mogna några dagar. Går att frysa.
Glasera eventuellt kakan med florsocker+vatten, röda cocktailbär och några citronmelissblad.