Romrussinkaka

En saftig och hållbar kaka.

Du behöver

  • 100 g russin
  • 0.5 dl rom
  • 2 dl socker
  • 200 g smör eller margarin
  • 3 st ägg
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 1 dl sötmandel
  • 75 g mörk blockchoklad

Ugn: 150°

Det här behövs:

Gör så här

1
Lägg russinen i en skål och häll över rom. Låt det stå och svälla några timmar.

2
Rör matfett och socker ljust och poröst. Tillsätt äggen ett och ett under fortsatt kraftig omrörning.

3
Hacka mandel och choklad. Rör ner det i smeten. Blanda samman mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten. Rör till sist ner russinen.

4
Häll smeten i smord och bröad form ca 1 1/2 liter.

5
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme eller tills kakan har fin färg och känns torr.

6
Låt kakan vila en stund i formen innan den stjälps upp och får kallna. Låt kakan ligga och mogna några dagar. Går att frysa.


Kommentar:
Glasera eventuellt kakan med florsocker+vatten, röda cocktailbär och några citronmelissblad.

Scroll to Top