Ris à la Malta med jordgubbar

Av risgrynsgröten gör vi en len ris à la Malta som njutes tillsammans med apelsinsmaksatta jordgubbar.

Du behöver

  • 2.5 dl grötris rundkornigt
  • 5 dl vatten
  • 0.75 tsk salt
  • 2 msk smör
  • 1 bitar kanel hel
  • mjölk ca 8-10 dl
  • 1.5 msk socker
  • 2 dl vispgrädde

Apelsinmarinerade jordgubbar:

1 l jordgubbar färska
0.5 dl florsocker
1 st apelsin
saft av 2 apelsiner
0.5 dl Grand Marnier

Det här behövs för ca 6 port:

Gör så här

1
Koka upp ris, vatten, alt och smör. Låt koka under lock på svag värme ca 10 minuter tills vattnet har kokt in.

2
Späd med mjölk och lägg i kanelstången. Koka upp och koka på svag värme ca 40-50 minuter. Rör i gröten då och då. Späd eventuellt med mera mjölk. Smaka av med lite socker.

3
Rensa jordgubbarna och dela dem eventuellt. Lägg dem i en vid skål och sikta över florsocker.

4
Skala apelsinen med potatisskalare och strimla det gula skalet mycket tunt. Strö strimlorna över jordgubbarna.

5
Blanda pressad apelsinsaft med likören och häll det över jordgubbarna. Låt det stå kallt några timmar.

6
Vispa 2 dl vispgrädde och rör ner den i ca 4 dl risgrynsgröt. Lägg upp gröten i portionsformar och fördela jordgubbarna med sitt spad över.

Scroll to Top