Du behöver
- 2.5 dl grötris rundkornigt
- 5 dl vatten
- 0.75 tsk salt
- 2 msk smör
- 1 bitar kanel hel
- mjölk ca 8-10 dl
- 1.5 msk socker
- 2 dl vispgrädde
Apelsinmarinerade jordgubbar:
1 l jordgubbar färska
0.5 dl florsocker
1 st apelsin
saft av 2 apelsiner
0.5 dl Grand Marnier
Det här behövs för ca 6 port:
Gör så här
1
Koka upp ris, vatten, alt och smör. Låt koka under lock på svag värme ca 10 minuter tills vattnet har kokt in.
2
Späd med mjölk och lägg i kanelstången. Koka upp och koka på svag värme ca 40-50 minuter. Rör i gröten då och då. Späd eventuellt med mera mjölk. Smaka av med lite socker.
3
Rensa jordgubbarna och dela dem eventuellt. Lägg dem i en vid skål och sikta över florsocker.
4
Skala apelsinen med potatisskalare och strimla det gula skalet mycket tunt. Strö strimlorna över jordgubbarna.
5
Blanda pressad apelsinsaft med likören och häll det över jordgubbarna. Låt det stå kallt några timmar.
6
Vispa 2 dl vispgrädde och rör ner den i ca 4 dl risgrynsgröt. Lägg upp gröten i portionsformar och fördela jordgubbarna med sitt spad över.