Citrussallad med bärsås och kanderade valnötter

Bär från frysen ger en läcker sås till den friska salladen, som passar utmärkt efter en mättande middag. På juldagen samlar vi familj och vänner och bjuder på en riktigt gammeldags julmiddag, vi börjar med en aprikasoppa med ostkrustader, sedan blir det slottsstek med gräddsås och som avslutning en fräsh citrussallad med valnötter. Det är bara att äta och njuta.

Du behöver

  • 6 st apelsiner
  • 2 st gröna druvor
  • 1 pkt hallon ca 250 g
  • socker efter smak

Kanderade valnötter

100 g valnötter hela

Kanderingslag:

1.5 dl socker
2 msk vatten
0.5 tsk ättika

Det här behövs för ca 6 port:

Gör så här

1
Skala apelsinerna och ta bort den vita hinnan. Skiva dem tunt och skär dem i halvor.

2
Halvera de sköljda druvorna och ta bort kärnorna. Varva dem med apelsinskivorna i en skål.

3
Kör de tinade bären i en mixer eller mosa dem med en elvisp till en jämn puré. Sockra ev. såsen.

4
Slå såsen över jordgubbarna och bjud kanderade valnötter till.

5
Kanderade valnötter: Blanda socker, vatten och ättika i en kastrull. Låt det koka kraftigt till en trådig lag, 145°. Lagen är då ljusbrun. Doppa valnötterna med hjälp av två gafflar i lagen och lägg dem på smörpapper att stelna. Förvaras i tät burk.

Scroll to Top