Salta piroger

Bra och lätt vickningsmat som finns färdig i kylen. Värm dem lätt innan de serveras.

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten 37
  • 1.5 tsk salt
  • 2 dl kesella
  • 2 dl grahamsmjöl
  • vetemjöl ca 12-13 dl special

Fyllning:

1 st sardeller ask
2 st burkar tonfisk
1 st purjolök
2 st hårdkokta ägg
2 msk kapris
1 dl crème fraîche
svartpeppar

Pensling:

ägg uppvispat

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degskål. Tillsätt det fingervarma vattnet och rör om så att jästen löser sig.

2
Tillsätt salt, kesella, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.

3
Gör under tiden fyllningen. Låt sardeller och tonfisk rinna av. Hacka sardellerna fint. Mosa tonfisken. Skala och hacka äggen. Ansa och finstrimla purjolöken.

4
Rör samman alla ingredienserna till fyllningen. Smaka av med svartpeppar.

5
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i ca 20 lika stora bitar. Kavla ut dem till runda kakor.

6
Fördela fyllningen på degrundlarna och vik ihop degen. Nyp till skarvarna ordentligt. Lägg pirogerna på bakpappersklädda plåtar och låt dem jäsa ytterligare ca 20 minuter.

7
Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 10-12 minuter eller tills pirogerna har fin färg och känns torra.

8
Låt svalna på galler under duk. Går att frysa.

Scroll to Top