Broccolipaj med sting

Salami, broccoli och vitlök är en härlig kombination.<br>Härliga pajer till trettonhelgen: längst fram står festpaj med lax och räkor, i mitten broccolipaj med sting och längst bak helgpaj.

Du behöver

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
2.5 msk kallt vatten

Ugn: 200°

Fyllning:

250 g broccoli
150 g salami
cocktailtomater ca 12
3 dl mjölk
3 st ägg
2 dl riven ost gärna västerbotten
2 msk basilika färsk hackad
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1.5 st vitlöksklyftor

Pensling:

ägg uppvispat

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 4-6 port:

Gör så här

1
Finfördela matfettet till en smulig massa i mjölet. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop till en deg. Lägg den i kallt att vila ca 30 minuter.

2
Tryck ut degen i en pajform. Nagga botten med en gaffel. Sätt lite aluminiumfolie runtom kanten och låt pajskalet vila på nytt i kylen ca 15 minuter.

3
Ställ pajskalet mitt i ugnen och förgrädda det ca 12-15 minuter. Ta ut pajskalet och ta bort folien.

4
Gör pajdegen enligt receptet. Ta undan en bit deg som ska bli galler till pajen. Tryck ut resten i en pajform.

5
Koka broccolin i lättsaltat vatten enligt förpackningens anvisningar. Häll bort vattnet. Strimla salamin.

6
Fördela den avrunna broccolin i pajskalet. Strö salamin ovanpå.

7
Vispa samman äggen med mjölk, ost, basilika, salt, peppar och pressad vitlök. Häll äggstanningen ovanpå salamin.

8
Kavla ut degen till en fyrkant och sporra ut remsor. Lägg dem som ett galler över pajen. Lägg 1 cocktailtomat i varje ruta.

9
Pensla pajgallret med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 35-45 minuter eller tills äggstanningen har “stannat” och allt har fin färg. Bjud en sallad till. Garnera eventuellt med färsk basilika.

Scroll to Top