Festpaj med lax och räkor

En paj med rökt lax, räkor och sparris är en riktig festpaj. Härliga pajer till trettonhelgen: längst fram står festpaj med lax och räkor, i mitten broccolipaj med sting och längst bak helgpaj.

Du behöver

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
2.5 msk kallt vatten

Ugn: 200°

Fyllning:

350 g räkor med skal
200 g lax rökt
1 st sparris liten burk
1 st dill liten knippa
3 st ägg
2.5 dl matlagningsgrädde
salt peppar
2 dl riven ost

Pensling:

ägg uppvispat

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 4-6 port:

Gör så här

1
Pajdegen: Finfördela matfettet till en smulig massa i mjölet. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop till en deg. Lägg den i kallt att

2
Tryck ut degen i en pajform. Nagga botten med en gaffel. Sätt lite aluminiumfolie runtom kanten och låt pajskalet vila på nytt i kylen ca 15 minuter.

3
Ställ pajskalet mitt i ugnen och förgrädda det ca 12-15 minuter. Ta ut pajskalet och ta bort folien.

4
Gör pajskalet enligt receptet, men tag undan lite deg till 3-4 remsor att garnera pajen med.

5
Skala räkorna. Ta undan ca 12 till garnering och dela resten i mindre bitar. Skär laxen i tärningar. Låt sparrisen rinna av och dela den i mindre bitar. Hacka dillen.

6
Fördela räkor, lax, sparris och dill i det förgräddade pajskalet. Strö över riven ost.

7
Vispa samman ägg och matlagningsgrädde med ytterst lite salt och peppar. Häll äggstanningen över pajskalet.

8
Kavla ut degen och sporra ut 3-4 remsor. Snurra dem en aning och lägg dem över pajen. Pensla degremsorna med uppvispat ägg.

9
Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills äggstanningen har “stannat”. Garnera med räkor och dill.

Scroll to Top