Grekisk potatis och böngryta

En vegetarisk gryta som vi äter tillsammans med tzatziki.

Du behöver

  • 0.33 st bönor burk konserverade stora vita
  • 0.5 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 krm kummin hel
  • 100 g potatis
  • 1 st morot
  • 0.75 msk pressad citronsaft
  • 0.5 dl vatten
  • 50 g blomkål i små buketter
  • 1 st tomat stor
  • 0.5 tsk honung
  • 1 krm mejram
  • 1 krm basilika
  • salt

Tzatzikisås:

0.75 dl yoghurt mild naturell
5 cm gurka
vitlök salt

Det här behövs för 1 port:

Gör så här

1
Skölj bönorna i kallt vatten och låt dem rinna av. Skala och skiva löken. Skala potatisen och halvera dem. Skär dem sedan i skivor. Skala och skiva moroten. Bryt blomkålen i små buketter. Skala och finhacka vitlöken.

2
Fräs lök, vitlök och kummin i lite matfett i en kastrull ca 5 minuter.

3
Tillsätt potatis, morötter, pressad citronsaft och vatten. Låt allt puttra under lock ca 10 minuter.

4
Skålla, skala och tärna tomaten under tiden.

5
Tillsätt tomathack, bönor, blomkål, honung, mejram, basilika och salt. Låt grytan småputtra ytterligare ca 10 minuter eller tills poatisen är mjuk,

6
Riv gurkan grovt och rör ner den i yoghurten. Smaka av med pressad vitlök och lite salt. Ät grytan tillsammans med tzatzikin.

Scroll to Top