Paj med färs

En paj med köttfärs är både gott och mättande. Exotisk ananas sätter piff på pajen.

Du behöver

  • 2.5 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning:

400 g köttfärs
200 g champinjoner färska
1 st gul lök
2 st tomater
1 tsk salt
2 krm peppar
1 tsk oregano
0.75 dl vatten
1 dl riven ost
3 st ägg
1 dl crème fraîche
1.5 dl mjölk
6 st ananasringar
6 st oliver

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 4-5 port:

Gör så här

1
Finfördela mjölet i matfettet till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt den vila kallt ca 30 minuter.

2
Tryck ut degen i en pajform ca 25 cm diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Sätt en aluminiumfolieremsa över kanten och ställ kallt på nytt ca 15 minuter.

3
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 minuter. Ta bort folien.

4
Skala och hacka löken. Ansa och skiva svampen. Fräs lök och svamp i lite matfett. Ta upp det.

5
Fräs färsen jämnt smulig under omrörning med en gaffel. Tillsätt lökröran, hackade tomater, salt, peppar och oregano. Rör om och häll i vatten. Låt allt puttra ca 10 minuter. Smaka av.

6
Lägg köttröran i det förgräddade pajskalet. Strö över osten.

7
Vispa samman äggen med creme fraiche och mjölk. Häll det över pajen. Lägg ananasskivorna ovanpå och tryck ner en oliv i varje hål.

8
Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter eller tills pajen har fin färg. Bjud en krispig sallad till.

Scroll to Top