Vickningstårta

Vickningstårtan gör du enkelt genom att steka tre potatisbottnar, rösti, i ugnen och sedan lägga härlig sillröra mellan dem. Garnera den spröda vickningstårtan med ansjovisfiléer, hårdkokta ägg, svart stenbitsrom och gräslök.

Du behöver

  • 9 st potatis
  • 1 st gul lök
  • 3 msk matolja
  • salt och peppar

Sillröra:

1 dl lätt crème fraiche
1.5 dl kesella
3 st hårdkokta ägg
1 st ansjovisfiléer
0.5 kruka gräslök
1 st äpple litet syrligt
0.5 st rödlök
salt och peppar

Garnering:

6 st ansjovisfiléer
1.5 st hårdkokta ägg
50 g stenbitsrom svart
gräslök

Ugn: 200°

Det här behövs för 6 port:

Gör så här

1
Skala och hacka löken. Fräs den mjuk och glansig i lite matfett. Skala och riv potatisen ganska grovt. Lägg potatisstrimlorna i en handduk och kramar ut vätskan. Lägg strimlorna i en skål och rör samman potatisen med lök, matolja, salt och peppar.

2
Rita cirklar på bakplåtspapper, ca 20 cm i diameter. Smöra dem lätt. Fördela potatisen i cirklarna och tryck till så att det blir jämntjocka runda kakor. Baka dem gyllengula och krispiga mitt i ugnen ca 30-35 minuter. Låt dem svalna.

3
Rör samman kesella med lätt creme fraiche. Skala och finhacka rödlöken. Skala, kärna ur och tärna äpplet fint. Skala och hacka äggen. Hacka ansjovisfiléerna och gräslöken. Rör ner allt i kesellablandningen. Smaka av med ansjovisspad, salt och peppar.

4
Lägg en rösti som botten och bred cirka hälften av sillröran över den. Lägg på nästa rösti och bred resterande sillröra över. Lägg på den sista röstin. Garnera som på bilden.

Scroll to Top