Glace au four

Bjud på "brinnande" glass till efterrätt när ni firar Valborg! Glace au four heter desserten på franska och den väcker alltid beundran. Ändå är den faktiskt ganska enkel att laga och går dessutom lätt att förbereda. Du kan lägga färska eller frysta bär på sockerkakan under glassen, om du vill. Istället för äggskal med sprit kan du sätta t ex tomtebloss i toppen.

Du behöver

  • 6 st sockerkaksskivor 6-7 stycken

Hemlagad glass:

6 st äggulor
0.5 dl florsocker
6 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker

Marängtäcke:

4 st äggvitor
4 msk socker
1.5 tsk vaniljsocker

Garnering:

mandelspån
äggskal
konjak eller annan sprit

Ugn: 250°-275°

Det här behövs för 6 port:

Gör så här

1
Vispa äggulor, socker och vaniljsocker poröst. Vispa grädden till hårt skum. Blanda ner den i äggsmeten. Häll glassmeten i form och frys i minst 4 timmar.

2
Lägg sockerkaksskivor på ett ugnssäkert fat. Stjälp upp glassen på skivorna.

3
Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd försiktigt ner socker och vaniljsocker.

4
Bred marängmeten över glassen så att smeten täcker helt. Strö på mandelspån. Grädda mitt i ugnen tills marängen har fått fin färg, ca 5 minuter. Sätt ett rengjort äggskal på toppen av glassen och häll i ljummen konjak. Tänd konjaken vid bordet. Servera genast.


Kommentar:
Det går utmärkt att använda färdigköpt glass till den här desserten. För att kunna vispa äggvitor till maräng, måste visp och skål vara absolut rena och torra. Bäst är att använda i en glasskål. Det går också lättare att vispa vitorna, om de är kalla.

Scroll to Top