Kolapaj med nötter

En söt avslutning passar fint både till små och stora.

Du behöver

  • 2.5 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 2 msk socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 st äggula

Fyllning:

2 st ägg
1.5 dl farinsocker brunt
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
3 krm salt
100 g smör eller margarin
3 dl blandade nötter
hasselnötter valnötter, pinje

Tillbehör:

grädde eller vaniljglass
kiwifrukt hallon

Ugn: 175°

Det här behövs för ca 12 bitar:

Gör så här

1
Blanda samman mjölet med socker och vaniljsocker. Tillsätt matfettet och finfördela det till en smulig massa. Tillsätt äggula och arbeta raskt ihop till en deg.

2
Tryck ut degen i en form, gärna med löstagbar kant ca 25 cm i diameter. Nagga bottnen och sätt aluminiumfolie runt kanten. Ställ formen kallt att vila ca 30 minuter.

3
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 12-15 minuter. Ta ut formen och ta bort folien.

4
Hacka nötterna grovt och fördela dem över pajskalet.

5
Vispa ägg, farinsocker, sirap, salt och vaniljsocker ljust och pösigt. Smält matfettet och låt det svalna lite. Vispa ner matfettet i äggsmeten.

6
Häll smeten över nötterna och grädda i nedre delen av ugnen ca 40-45 minuter.

7
Låt pajen kallna. Sikta eventuellt över lite florsocker och servera med kiwifrukt, hallon, vispad grädde eller vaniljglass.

Scroll to Top