Shepherds pie

Shepherds pie, "fåraherdens paj", är en klassisk engelsk rätt som jag har tagit mig friheten att försvenska lite. Rätten går utmärkt att förereda och sedan gratinera strax innan den ska ätas.

Du behöver

  • 500 g grytbitar av nötkött
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 st lök gul skivad
  • 2 dl rödvin eller 3 dl buljong
  • 1 st vitlöksklyfta pressad
  • 1/2-1 tsk salt
  • 1.5 krm svartpeppar

Potatismos:

0.75 kg potatis
vatten + salt
1 st ägg
1 msk smör eller margarin
1 tsk salt
0.5 dl grädde eller mjölk

Ugn: 225°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Bryn köttet i fett i omgångar och flytta över det i en gryta. Strö över mjöl och rör om.

2
Bryn löken och lägg den i grytan. Häll på buljong och eventuellt vin. Tillsätt vitlök, salt och peppar. Småkoka under lock tills köttet är mört, ca 30-45 minuter.

3
Koka under tiden potatisen. Slå av vattnet, pressa potatisen och lägg i fett, salt, ägg och grädde. Vispa moset pösigt.

4
Lägg det färdiga köttet i en ugnssäker form. Spritsa eller bred moset över. Gratinera ca 20 minuter mitt i ugnen.


Kommentar:
Du kan byta ut det hemlagade potatismoset mot pulvermos! Istället för grytbitar kan du använda köttfärs.

Scroll to Top