Mormors persiljekyckling

Vill du njuta av en riktigt god kycklingmiddag med fräsch sommarsmak. Då ska du fylla fågeln med persilja och steka den hel i ugnen. Det här är fin kalasmat som nästan glömts bort. Dags att återupptäcka den! Servera gärna nykokt färskpotatis till persiljekycklingen.

Du behöver

  • 1 st kyckling ca 1 1
  • 2 msk smält smör eller margarin
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 2 tsk soja

Fyllning:

1 st persilja stor bunt

Ugn: 175°

Inlagd gurka:

1 st slanggurka ca 300 g
2 msk ättiksprit (12%)
2 msk socker
1 dl vatten
0.5 krm vitpeppar
1 krm salt
persilja

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Skölj av kycklingen. Torka av den med hushållspapper. Fyll den med sköljd persilja. Fäst ihop kycklingen med en provnål.

2
Lägg kycklingen med bröstet upp i en ugnssäker form. Pensla fågeln med fett blandat med salt, peppar och soja. Stek i nedre delen av ugnen i ca 60-90 minuter. Ös fågeln då och då.

3
Gör under tiden en gammaldags inlagd gurka. Skär gurkan i tunna skivor, gärna med en osthyvel och lägg skivorna i en lag av ättiksprit, socker, vatten, salt och peppar. Klipp över persilja.

4
Låt kycklingen vila ca 10 minuter innan den skärs upp. Späd skyn med vatten eller buljong, red av den och tillsätt lite grädde. Servera kycklingen med stekt eller kokt potatis, sås, gurka och sallad.


Kommentar:
Rengör noga alla redskap och dina händer, när du har gjort i ordning den råa kycklingen. Det är viktigt att kycklingen blir ordentligt genomstekt. Pröva genom att sticka in en provsticka vid låret. Köttsaften som då kommer ut ska vara ofärgad.

Scroll to Top