Kalaspaj med kassler

Paj är lätt att göra och kan bjudas både som liten festrätt, lunch och kvällsrätt. Här gör vi en riktig kalaspaj med både kassler och svamp i fyllningen.

Du behöver

  • 125 g smör eller margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 2.5 msk kallt vatten

Fyllning:

400 g champinjoner
1 st gul lök
3 msk smör eller margarin
2.5 msk vetemjöl
2.5 dl mellangrädde
1/2-1 dl vatten
0.5 msk salt
1 krm svartpeppar
1 msk soja äkta
3 st tomater
300 g kassler benfri
250 g broccolibuketter

Pensling och garnering:

ägg uppvispat
gräslök

Ugn: 200°

2 dl matlagningsgrädde
salt och peppar

Ugn: 225º

1 st citron rivet skal och pressad saft
3 msk olja
salt och peppar
färsk timjan

Ugn: 200–225º

Det här behövs för 4-6 port:

Gör så här

1
Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta raskt ihop pajdegen. Lägg den kallt att vila ca 30 minuter. Ta undan en bit deg till gallret. Tryck ut resten av degen i en pajform. Nagga bottnen med en gaffel och sätt en remsa aluminiumsfolie runtom kanten. Ställ formen kallt ca 20 minuter. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 minuter.

2
Ansa och skiva svampen. Skala och finhacka löken. Fräs lök och svamp i hälften av matfettet tills all vätska har kokat in. Tillsätt resten av matfettet och fräs i ytterligare 5-10 minuter. Strö över mjölet och rör om. Späd med grädde och vatten. Låt stuvningen småputtra ca 10 minuter på svag värme. Rör i den då och då.

3
Tärna tomaterna och kasslern. Koka broccolin enligt förpackningens anvisningar. Häll bort vattnet. Rör ner tomathack och kassler i stuvningen. Smaka av med salt, peppar och soja.

4
Ta bort folien från det förgräddade pajskalet. Lägg broccolin i botten och häll stuvningen över. Kavla ut den resterande degen och sporra eller skär ut 6 remsor. Lägg dem som ett galler över pajen. Pensla gallret med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills pajen har fin färg. Strö över hackad gräslök.

5
Skiva svampen och fräs i matfett. Strö över mjöl och späd med vatten, fond och grädde.

6
Tillsätt hackad grönpeppar och senap. Koka i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

7
Skiva köttet och lägg ovanpå riset. Häll såsen över och gratinera i 10 minuter.

Scroll to Top