Kräftsoppa från Läen

Lägg i kräftstjärtarna och dillen. Servera genast, helst på varma tallrikar.

Du behöver

  • 1 kg kräftor djupfrysta
  • 1 st purjolök
  • 1 st morot
  • 12 dl hönsbuljong (tärning)
  • 3 dl vin torrt vitt
  • 4 msk smör eller margarin
  • 3.5 msk vetemjöl

I soppskålen:

1 st äggula
1.5 dl vispgrädde
dill finklippt

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Tina kräftorna och skala kräftstjärtar och klor. Skiva den ansade purjolöken och den skalade moroten.

2
Smält 2 msk matfett i en gryta. Lägg i kräftskal, purjolök och morot och fräs alltsammans en stund under omrörning. Häll på buljongen och låt det sjuda under lock i ca 20 minuter. Sila bort skalen.

3
Rör ihop resten av matfettet med vetemjölet. Koka upp spadet, häll i vinet och vispa ner mjöl/fettblandningen. Sjud soppan ca 5 minuter. Smaka av.

4
Vispa ihop äggulan med grädde i soppskålen. Häll över kokande soppan under vispning.


Kommentar:
Vill du ha soppan “hetare”, smaksätt då med 1/2-1 krm kajennpeppar. Du kan frysa kräftskalen, som finns kvar efter kräftkalaset och koka soppan, när det passar. Lägg då i räkor eller annat skaldjur vid serveringen. Soppan går utmärkt att frysa helt färdig. Frys då gärna kräftstjärtarna för sig i lite av kräftspadet. Receptet kan också användas till räksoppa.

Scroll to Top