Fisk- och skaldjurspaj II

Pajer är utmärkt bjudmat och kan gräddas halvfärdig och göras klar strax innan den ska ätas. Eller också ta upp från frysen och värmas. Pensla med ägg och grädda ca 30 minuter tills äggstanningen stelnat. Bjud pajen med en god sallad.

Du behöver

  • 4 dl vetemjöl
  • 150 g smör eller margarin
  • 2.5 msk kallt vatten

Fyllning:

500 g räkor som skalas
300 g spättafiléer
200 g champinjoner gärna smörfrästa
300 g mjukost gärna med räkor
4 st ägg
0.5 dl dill klippt

Pensling:

ägg

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 6 port:

Gör så här

1
Smula det kalla fettet i mjölet med fingertopparna eller hacka med en liten stekspade. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt samman degen. Detta går också utmärkt att göra i matberedaren.

2
Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga och fäst en folieremsa runt kanten. Förgrädda i ca 15 minuter. Ta bort foliet.

3
Lägg fisken, räkorna och svampen i formen, spara ev. några räkor till garnering.

4
Vispa samman ost, ägg och dill, så det är väl blandat. Häll detta över pajen.


Kommentar:
Pajen kan också fyllas med crabsticks och musslor. Pajen går bra att frysa, då gärna i portionsbitar. Värms i mikron på några minuter.

Scroll to Top