Lyxig äppelkaka

Den här äppelkakan är ett mellanting mellan kaka och paj och passar utmärkt både till kaffet eller som dessert.

Du behöver

Mördeg:

1 dl socker
4.5 dl vetemjöl
200 g smör eller margarin

Fyllning 1:

200 g mandelmassa
1.5 msk vatten
1 dl äppelcider

Fyllning 2:

7 st äpplen
100 g mandelmassa
4 msk socker
1.5 msk kanel

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 8 -10 port:

Gör så här

1
Blanda socker och mjöl till degen. Finfördela (gärna i matberedaren) fettet i blandningen. Arbeta snabbt ihop degen. Kläm ut degen i en form, ca 26 cm i diameter.

2
Riv (200 g) mandelmassan och blanda med vatten och cider. Bred detta över mördegsbottnen.

3
Kärna ur, skala och skär äpplena i klyftor. Lägg klyftorna i formen.

4
Riv (100 g) mandelmassn och blanda den med socker och kanel. Strö blandningen över äpplena.

5
Grädda kakan ca 20-25 minuter i mitten av ugnen. Låt den svalna och sikta över florsocker. Gott med glass, grädde eller vanilsås till.


Kommentar:
Äpplen som ska skalas, kärnas först ur, då går äpplet inte sönder.

Scroll to Top