Orientalisk potatissoppa med räkor

En läcker soppa med smak av Orienten. Soppan kan ätas som varmrätt (4 port) eller entrérätt (6 port) före en lättare varmrätt.

Du behöver

  • 400 g potatis (ca 4 st medelstora)
  • 2 st gula lökar
  • 1.5 st vitlöksklyftor krossade
  • 2 msk olivolja
  • 1.5 msk curry
  • 1 tsk paprika
  • 1 l vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 st morötter
  • saft av 2 apelsiner
  • 1 krm sambal bali eller andra orientaliska kryddor
  • 1 dl vispgrädde
  • 2.5 msk hackad gräslök
  • 250 g räkor som skalas

Det här behövs för 4-6 port:

Gör så här

1
Skala potatisen och skär den i tunna skivor. Skala och skiva löken.

2
Fräs potatis och lök i olja i en gryta en stund. Tillsätt vitlök, curry och paprika. Rör om väl. Häll på vatten och sjud under lock i ca 15 minuter.

3
Skala morötterna och skär dem i mycket små tärningar. Vispa några varv i soppan med elvispen och lägg i morotstärningarna. Tillsätt apelsinsaft och sjud i ytterligare ca 10 minuter.

4
Smaka av med salt och Sambal Bali.

5
Vispa grädden till hårt skum och rör ner den i den färdiga soppan tillsammans med gräslök och räkor. Servera genast.


Kommentar:
Bjud gärna flera räkor bredvid soppan och låt matgästerna själva lägga i dem.

Scroll to Top