Chokladpaj med mandelbotten

En dröm för den sanna chokladälskaren.

Du behöver

  • 2.25 dl vetemjöl
  • 75 g smör eller margarin
  • 100 g mandelmassa
  • vatten ca 1 msk kallt

Fyllning:

250 g mörk blockchoklad
30 g smör eller margarin
3 st äggulor
3 st äggvitor
2 tsk pulverkaffe

Garnering:

2 dl vispgrädde
2 st daim ca 56g

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 8 port:

Gör så här

1
Riv mandelmassan och smula samman den med matfett och vetemjöl. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop det till en deg.

2
Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Ställ formen kallt att vila ca 30 minuter.

3
Grädda pajen mitt i ugnen ca 15-20 minuter. Låt pajskalet kallna.

4
Dela chokladen i mindre bitar. Lägg dem i en skål tillsammans med matfett. Ställ skålen över en kastrull med kokande vatten. Låt chokladen smälta.

5
Tag bort skålen och vispa ner äggulorna, en i taget. Rör ner kaffepulvret. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem försiktigt i smeten.

6
Häll chokladsmeten i pajskalet och ställ pajen kallt.

7
Vispa grädden. Krossa Daimen. Toppa pajen med grädde och strö över Daimkross.


Kommentar:
Du kan smaksätta chokladen till pajfyllningen med 1 msk mörk rom istället för med kaffepulver eller välja rivet apelsinskal och 1 msk apelsinlikör.

Scroll to Top