Du behöver
- 2.25 dl vetemjöl
- 75 g smör eller margarin
- 100 g mandelmassa
- vatten ca 1 msk kallt
Fyllning:
250 g mörk blockchoklad
30 g smör eller margarin
3 st äggulor
3 st äggvitor
2 tsk pulverkaffe
Garnering:
2 dl vispgrädde
2 st daim ca 56g
Ugn: 200°
Det här behövs för ca 8 port:
Gör så här
1
Riv mandelmassan och smula samman den med matfett och vetemjöl. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop det till en deg.
2
Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Ställ formen kallt att vila ca 30 minuter.
3
Grädda pajen mitt i ugnen ca 15-20 minuter. Låt pajskalet kallna.
4
Dela chokladen i mindre bitar. Lägg dem i en skål tillsammans med matfett. Ställ skålen över en kastrull med kokande vatten. Låt chokladen smälta.
5
Tag bort skålen och vispa ner äggulorna, en i taget. Rör ner kaffepulvret. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem försiktigt i smeten.
6
Häll chokladsmeten i pajskalet och ställ pajen kallt.
7
Vispa grädden. Krossa Daimen. Toppa pajen med grädde och strö över Daimkross.
Du kan smaksätta chokladen till pajfyllningen med 1 msk mörk rom istället för med kaffepulver eller välja rivet apelsinskal och 1 msk apelsinlikör.