Du behöver
- 1 kg pumpa
- 1 st purjolök
- 12 dl vatten
- 3 st hönsbuljongtärningar
- 1 tsk ingefära riven
- 1 krm sambal oelek
- 2 dl lätt crème fraiche
- salt och peppar
- pressad citronsaft
- 1 st blåmusslor ca 170 g nettovikt
- pastis eller Pernod
- färsk basilika
Det här behövs för ca 6 port:
Gör så här
1
Häll bort lagen från musslorna. Häll spriten över dem i sin burk och ställ burken kallt till soppan ska serveras, någon timme.
2
Skala pumpan och tag bort kärnorna. Skär köttet i mindre bitar. Ansa och strimla purjolöken.
3
Fräs purjolöken mjuk och glansig i lite matfett utan att den får färg. Tillsätt pumpa, vatten, smulad buljongtärning, riven ingefära och sambal oelek. Låt allt sjuda under lock ca 20-25 minuter eller tills pumpan är mjuk.
4
Häll allt i omgångar i en matberedare eller mixer och kör till en slät massa. Häll tillbaka purén i kastrullen. Tillsätt creme fraiche och låt soppan koka upp på nytt. Smaka av med salt, peppar och pressad citronsaft.
5
Strimla basilikan. Låt musslorna rinna av. Fördela soppan i portionsskålar och toppa varje skål med musslor och strimlad basilika.